Färgat ris

Måste berätta om ett litet skojsigt pyssel vi arbetar med på förskolan. Vi har färgat ris som är tänkt att användas till ett ljusbord eller i ett sandbord (ris istället för sand, då såklart). Det är lite pyssel för barnen att ösa och fylla ris i en burk som sedan ska blandas med färg och bredas ut för torkning. Det är ett bra tillfälle att använda många begrepp i språket och verkligen få tillfälle att koncentrera sig på det man gör.
 
Idag hade jag förberett så att jag kunde arbeta med två barn åt gången och barnen var verkligen ivriga att börja. Treåringarna stod nästan på kö och hade svårt att vänta på sin tur. När det väl var deras tur så hade de fullt sjå att kolla in vad kompisarna gjorde och tala om för de andra att nu fick de minsann vänta. Lite knivigt att hålla fokus på uppgiften.
 
Medans vi jobbar så uppmärksammar jag en flicka som ännu inte fyllt två år som tålmodigt står vid bordet och väntar på sin tur. Hon får vänta ganska länge, men när det väl är hennes tur så tar hon instruktionerna direkt och nästan bättre än de äldre barnen. Hon arbetar fokuserat och rör och rör tills allt riset är grönt. Vilket nästan ingen av de äldre orkade utan de ville hälla upp det efter några tag. Det yngre barnet häller sedan upp sitt ris efter instruktionen och brer ut det i skålen för torkning. Hon säger ingentingen under aktiviteten men söker hela tiden bekräftelse med blicken. Vilket hon får genom att jag talar om att det hon gör blir bra.
 
Det jag vill ha sagt med detta är att små barn är kompetenta. BARN KAN!
 
Prova gärna att färga ris. Det är en ganska enkel och kul aktivitet. man skulle ju kunna använda det till julpysslet.
 
Detta behövs:
- matris
- hushållsfärg
- handsprit (nån droppe för att det ska torka bättre)
- skålar eller burkar
- skedar
- någonstans att torka det t.ex. bakplåtspapper på en plåt/bricka eller en grund skål.
 
Blanda ris, handsprit och färg till önskad kulör. Ta mer eller mindre färg eller blanda för olika kulörer.
Bred ut det färgade riset på t.ex. en bricka eller skål och låt torka.
 
Kul att testa.
 
Ylva
 

Kommentarer
Postat av: Birgitta Nylander

Kul idé! Den lånar jag. Vilken fin blogg du har förresten. Fint flöde i ditt språk... Det blir spännande att se vad ni gör med den andra... :) /Birgitta

2013-04-17 @ 19:34:02
URL: http://bofinkenalgutsrum.blogspot.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
gästbok och besöksräknare