Pluggar...

 
Det har inte blivit så mycket annat gjort idag. På jobbet var det många barn och lite personal. Så blir det ibland, men det brukar bli bra ändå, men trött blir man. Tjusningen med jobbet är ju bästa artbetskamraterna och alla goa ungar.
 
Frustrerad över att vilja så mycket, men inte hinna både på jobb och hemma. Nästa år vid den här tiden är skolan över och min tid är min. Hoppas jag. Då ska här julstökas utan dess like. :-)
 
Nu åter till böckerna så jag kan julstöka lite i morgon på min lediga dag.
 
Over and out
Ylva
 
 
 

Presenter

Mina namnsdagspresenter.
 
                                                                                  Bilder: ©Ylva
 
Katterna var från moster (87 år) som stickar sådana i parti och minut. Av syster fick jag en tomteflicka och Elin hade tillverkat saffranskola och kola med nötter. Hon hade också gjort den traditionella dörrkransen till mig. Kommer på bild sen. Av mamma fick jag julrosen som varit med i ett tidigare inlägg. Som ni förstår så fick jag den i förskott.
Moster bjöd på fika. Kaffe med dopp och vi satt och pratade och hade trevligt en stund.
 
Sen var det bara att bege sig hem och dyka ner i skolböckerna. Som tur var så hade vi inte strömavbrott som halva samhället hade.
 
bye2/Ylva
 

Namnsdagskalas!

 
Nu tjuvstartar vi julen med vårt årliga namnsdagskalas. Vi firar Astrid (27/11), Cecilia (22/11) och Katarina (25/11). Birgitta (7/10) hänger också med. Och så Elin bara för att hon gillar pysselpresenter.
 
Vi brukar träffas hemma hos min moster och dricka kaffe och äta kakor. Detta har vi gjort i minst 40 år. En trevlig tradition och man måste ta alla tillfällen att fira något. Paketutdelning är det förstås också. Vad det är i paketen får ni se i morgon.
 
                                                                                   Bilder: ©Ylva
 
bye2/Ylva
 
 

Julpyssel

En enkel gåbort-blomma fixade jag av en gammal glasburk, mossa, hyacint och lite dekorationer och snöre.
 
Jag brukar alltid köpa några hyacinter så här i juletider och ställa ute på min altan. Där håller de sig fräscha och växer inte så mycket. Bra att ta till när man plötsligt blir bjuden på glöggfest eller nåt annat.
Vem som ska få den här? Det ger sig... :-)
 
                                                                                    Bilder: ©Ylva
 
bye2/Ylva
 

Sammanfattningsvis...

...vill jag säga att det är skönt att sammanfattningen på veckans uppgift är skickad och jag fick VG både på tentan(hur nu det gick till?) och förra delkursen. Känns bra må jag säga.
Nu är det bara att ta tag i nästa uppgift. Diskussion och fältstudier. Kan bli intressant.
Annars har helgen varit lugn. Jag har mest städat medans maken har roat sig. Han var på julbord i går. Men om 2 veckor är det min tur. Ha!
 
                                                                            Bilder: ©Ylva
Ha en fin vecka, vänner.
På återhörande.
Ylva

Lite kvällsmusik

Ni LNU:are som läser min blogg minns nog denna.
 
 

Färgat ris

Måste berätta om ett litet skojsigt pyssel vi arbetar med på förskolan. Vi har färgat ris som är tänkt att användas till ett ljusbord eller i ett sandbord (ris istället för sand, då såklart). Det är lite pyssel för barnen att ösa och fylla ris i en burk som sedan ska blandas med färg och bredas ut för torkning. Det är ett bra tillfälle att använda många begrepp i språket och verkligen få tillfälle att koncentrera sig på det man gör.
 
Idag hade jag förberett så att jag kunde arbeta med två barn åt gången och barnen var verkligen ivriga att börja. Treåringarna stod nästan på kö och hade svårt att vänta på sin tur. När det väl var deras tur så hade de fullt sjå att kolla in vad kompisarna gjorde och tala om för de andra att nu fick de minsann vänta. Lite knivigt att hålla fokus på uppgiften.
 
Medans vi jobbar så uppmärksammar jag en flicka som ännu inte fyllt två år som tålmodigt står vid bordet och väntar på sin tur. Hon får vänta ganska länge, men när det väl är hennes tur så tar hon instruktionerna direkt och nästan bättre än de äldre barnen. Hon arbetar fokuserat och rör och rör tills allt riset är grönt. Vilket nästan ingen av de äldre orkade utan de ville hälla upp det efter några tag. Det yngre barnet häller sedan upp sitt ris efter instruktionen och brer ut det i skålen för torkning. Hon säger ingentingen under aktiviteten men söker hela tiden bekräftelse med blicken. Vilket hon får genom att jag talar om att det hon gör blir bra.
 
Det jag vill ha sagt med detta är att små barn är kompetenta. BARN KAN!
 
Prova gärna att färga ris. Det är en ganska enkel och kul aktivitet. man skulle ju kunna använda det till julpysslet.
 
Detta behövs:
- matris
- hushållsfärg
- handsprit (nån droppe för att det ska torka bättre)
- skålar eller burkar
- skedar
- någonstans att torka det t.ex. bakplåtspapper på en plåt/bricka eller en grund skål.
 
Blanda ris, handsprit och färg till önskad kulör. Ta mer eller mindre färg eller blanda för olika kulörer.
Bred ut det färgade riset på t.ex. en bricka eller skål och låt torka.
 
Kul att testa.
 
Ylva
 

Trötter

 
Har haft en liten sväng av magvärk i några dagar så här har inte blivit så mycket gjort. Jo, pluggat har jag ju gjort förstås. Även om man ligger ner så kan man ju läsa. Jag har dock infunnit mig på jobbet och försökt jobba även om jag känt mig lite ruggig. Nu tror jag att det vänt och jag känner mig ok igen.
 
I går kväll gick jag igång på den pedagogiska dokumentationen och språket vi läser om just nu så jag var bara tvungen att gå till jobbet idag och testa mina teorier. Vet inte om jag blev så mycket klokare men jag har ju provat i alla fall.
 
I kväll har jag fortsatt att läsa, men jag vet inte om jag blivit klokare???
 
Nu ska jag gå och lägga mig!
 
 
 

Tomtetävling

Var med och tävla om en söt tomtefamilj hos Tomtens dotter.
Det ska i alla fall jag göra och hoppas på tur !
Ylva

Att räfsa löv...

 
...tycker jag inte är så kul. Men jag slapp undan räfsandet nu i helgen tack vare alla mina fina ungdomar.
Maken hade ägnat dagen åt att räfsa ihop högar medan jag pluggade mm. Tanken var att vi skulle hjälpas åt att köra ut löven idag. Men sonen och hans flickvän stannade kvar i går kväll och körde ut makens hopräfsade lövhögar i skogen tills det var så mörkt att de inte såg längre. Elin och hennes sambo kom idag på förmiddagen och tog resten. Sen hjälpte S dem att såga av en bänkskiva. Tjänster och gentjänster. Gurra och M fick middag i går.
Så jag kunde ägna helgen åt mina böcker och mitt källarröj som för övrigt börjar se riktigt bra ut. Har hittat lite yta i källaren.
 
I kväll lagade maken middag så jag känner mig lite däst efter pizzan. Nu är det mest soffhäng.
 
Ha en skön söndagskväll
Ylva
 

Utlottning av Pepparkaksburkar

Nu kan ni vara med och tävla om dessa fina pepparkaksburkar hos Lantligt i Smultronbacken.
 
Bild lånad av Lantligt i Smultronbacken
 
Prova lyckan, det har jag gjort.
 
Ylva

Fars Dag!

Det här är till min pappa.
Jag vet att det är många därute som firar sina pappor idag, både dom som finns hos oss och de som lämnat oss. Jag är glad att min pappa, trots diverse krämpor, är "still going strong". Om en stund ska ska vi träffas hos mor och far för att äta middag och fira våra fäder.
 
Skänker också en tanke och ett ljus till min makes far som lämnade oss tidigare i år.
 
 
Kram till er alla <3
Ylva
 

Linnéuniversitetet

Föreläsning om barns språkutveckling
 
 
 

Framme

Och nu dax för fika

På väg


Efter tentan

 
Nu är tentan skriven, men jag vet inte om jag blev mycket klokare för det.Tiden var lite knapp att hinna skriva en A4 för var och en av de fem frågorna. Blev lite svammel på slutet för att få mer text. Har inte heller använt så mycket referenser. Kan tänka att jag åker dit på det. Men nu är det som det är. Komplettering är inte hela världen. Får väl vänta 20 dagar och se vad som händer.
 
Om två dagar är i alla fall den här kursen över och vi får hoppas att nästa del ger mer. Nu ska i alla fall all litteratur rensas ut och lämnas tillbaka. Skönt!
 
I morgon är jag ledig och ska bara njuta av att inte behöva plugga. Får väl packa väskan inför Växjöresan istället.
 
Sov gott!
/Ylva

Laddar för tenta!

Nu är det snart dax. Jag är laddad.
 
 
Nu kör vi!

Tenta

I morgon har vi nättenta och jag har inte en aning om vad jag ska plugga på. Det handlar om barnlitteratur och så långt är allt lungt. Jag vet att vi får 5 frågor och ska skriva ca 1/2 - 1 sida om varje. Men vad ska jag plugga på??? Nä, jag tror att jag lägger ner och struntar i att plugga. Det får bära eller brista. Antingen lyckas man den här gången eller en annan gång.
 
Lycka till alla kursare där ute! I morgon håller vi tummarna för varandra.
 
 
Ylva

Stickar

Snöat in på stickning. Testar klubbgarn som randar sig självt.

RSS 2.0